Att kunna få råd eller kunna dela erfarenhet, konkreta verktyg och tips är viktigt för de flesta yrkesroller. Och det går faktiskt att hitta sitt nästa jobb eller få fler affärer genom att vara riktigt bra på att nätverka. Ett starkt nätverk kan presentera dig för nya spännande tjänster även om du inte aktivt söker dem själv. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips på hur du ska tänka kring ditt nätverkande.

1. Var generös!

Tänk och utgå ifrån vad du kan göra för andra, i stället för vad de kan göra för dig. Tänk på att vara generös – med din tid, din kunskap och dina kontakter. På så sätt kan du få folk att prata gott om dig och ditt företag. Och det kommer ge dig mycket tillbaka.

2. Balans är viktigt

Var generös utan att låta dig utnyttjas. Det bästa är att ge och ta ungefär lika mycket. Försök att röra dig i nätverk där det finns en balans i hur mycket man delar med sig och får tillbaka.

3. Vänta inte på andra

Det värsta som kan hända är att du får ett nej. Men chansen att få ett ja är lika stor. Våga höra av dig med smarta idéer, förslag eller för att dricka en kopp kaffe i stället för att vänta på att andra ska höra av sig.

4. Var engagerad

Att hitta nya nätverk kan ta tid eftersom man vill engagera sig i sammanhang som känns relevanta och intressanta. Du kan jobba ideellt eller gå med i ett professionellt nätverk. Det viktigaste är att du engagerar dig.

5. Tänk på ditt personliga varumärke

Agera som du vill att dina affärspartners ska vara. Vill du hellre jobba med en person som är generös och positiv eller en grinig och lat person? Utstråla härlig energi och var trevlig och glad.