Att jobba som konsult ger dig möjlighet att prova olika typer av roller, branscher och företag, och låter dig samtidigt utveckla ditt professionella nätverk. Men att vara konsult skiljer sig en del från att vara anställd. Vi har sammanställt några tips som kan vara bra att tänka på.

1. Kort startsträcka

Som konsult behöver du vara beredd på att hoppa in i projekt och leverera resultat direkt. Det är oftast en kort startsträcka så ta dig bara an uppdrag som du vet att du ha kompetens inom.

2. Agera neutralt

Konsulter ses ofta som en neutral person och kan därför få höra mycket om företaget. Försök undvik att hamna i interna konflikter och utnyttja i stället möjligheten att agera opartiskt.

3. Var anpassningsbar

Alla projekt skiljer sig åt och du kommer behöva hoppa in i olika faser av ett projekt beroende på var du jobbar. Det är viktigt att du har förmåga att anpassa dig och kan vara flexibel.

4. Kommunikation är A och O

Var inte rädd för att fråga, tvärtom. Det är viktigt att du är uppdaterad när du hoppar in sent i projekt. Passa också på att knyta nya kontakter och vårda dina relationer genom att ha god social förmåga.

5. Utvärdera och reflektera

Glöm inte att utvärdera varje uppdrag. Vem vet, du kanske får möjlighet att komma in i en ny bransch där du kan tillämpa dina tidigare erfarenheter. Reflektera över vad du lärt dig och vad du skulle kunna utveckla ytterligare.