Lämna jobbet på jobbet

En sund balans mellan arbete och fritid är avgörande för att vi ska må bra. Allt eftersom hybrid- och hemmakontor blivit vanligare har det blivit svårare att koppla bort jobbet när arbetsdagen är slut. Vi har ofta både mejl och andra kommunikationsverktyg kopplade till våra privata mobiler, vilket gör att gränsen mellan jobb och fritid lätt suddas ut. På kort sikt kanske inte detta påverkar dig nämnvärt, men på lång sikt kan det faktiskt skapa stora stressymptom som i värsta fall kan leda till utmattning. Se därför till att du varje dag loggar ut helt och hållet ­– både fysiskt och mentalt.

Våga fråga och be om hjälp

Man blir aldrig fullärd! Ett misstag som såväl nya som erfarna gör är att inte våga be kollegor och chefer om hjälp. För att du ska kunna utföra dina arbetsuppgifter och utvecklas, är det av största vikt att du både får vägledning och rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb och känna dig säker i din arbetsroll. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt, så våga fråga och be om hjälp om du behöver.

Ta vara på rasterna på bästa sätt

En nypa frisk luft, en kort promenad eller bara ett kort stretchpass kan göra stor skillnad för ditt välmående ­– och inte minst för din energi och prestationsförmåga. Många känner nog igen sig i att man gärna skrollar på telefonen efter att man ätit upp lunchen, eller surfar lite på datorn innan det är dags att sätta i gång att jobba igen. Passa på att ladda energidepåerna när tillfälle ges, så kommer du att både bli piggare och mer fokuserad under hela arbetsdagen.

Börja med det jobbigaste

Oavsett var du jobbar kommer det alltid finnas vissa uppgifter som känns lite tuffare än andra. Att ha någonting hängandes över sig är aldrig en rolig känsla, men ändå är det så lätt att man skjuter på det. Och ju mer man skjuter på det, desto tyngre känns det. Ett bra tips är därför att ta för vana att alltid starta dagen med det som känns jobbigast först. Genom att beta av det som du känner mest motstånd inför, kommer resten av dagen att kännas mycket lättare och du kommer automatiskt känna dig mindre stressad och mer positiv.