Java

Java är ett kraftfullt och mångsidigt verktyg som används av miljontals utvecklare över hela världen. Det är ett av de mest använda språken och passar för en rad olika ändamål, från generell utveckling till spelprogrammering. Java har en mängd fördelar på grund av sitt omfattande bibliotek med datastrukturer och ramverk, vilket gör att komplicerad kod kan förenklas. Språket är också kompatibelt med olika operativsystem, vilket gör det till en populär och flexibel lösning.

JavaScript

Trots likheten i namnet är JavaScript är ett eget språk som skiljer sig från Java. De delar vissa likheter i strukturen men annars har de många olikheter. JavaScript används främst inom webbutveckling och möjliggör funktioner som varukorgar, onlineköp och interaktivt innehåll på webben. En fördel med JavaScript är att det kan skrivas direkt i webbläsaren utan att du behöver installera någon utvecklingsmiljö. Dessutom är det kompatibelt med många tredjepartsprogram.

Python

Python är ett relevant verktyg inom programmering och används flitigt inom akademin och datorvetenskap till framför allt dataanalys. Språket är känt för sin användarvänliga struktur och är relativt lätt att lära sig. Det används bäst för att utveckla applikationer för mobiler och datorer. Python erbjuder en stor mängd enkla och stabila kodbibliotek och är gratis att använda, både kommersiellt och privat.

C

C är det äldsta språket på listan och utgör grunden för flera andra språk, inklusive C++, C# och Java. Det används främst för inbäddad kod och systemprogrammering samt i open source-projekt. C är känt för att kunna skriva kod som är både elegant och snabb, och kan ge dig en god förståelse för hur mycket CPU och minne koden kommer att använda.

C#

C# är ett objektorienterat språk som liknar både C++ och Java. Det används främst för utveckling av spel och Windowsbaserade program. Språket är väl integrerat i Windows, men fungerar inte på andra operativsystem. C# anses vara ett nybörjarvänligt språk och har ett stort kodbibliotek. C# har också ett bra skydd – om din applikation skulle bli hackad är det svårare för hackaren att komma åt källkoden.

C++

Även detta programmeringsspråk används, precis som C#, främst till spelutveckling. Verktyget klassas som ett av de svårare språken på listan men kan vara värt att lära sig på grund av dess bredd och kapacitet. C++ kan skapa program från grunden och har färre restriktioner än Java.

För att bli så bra som möjligt ska du alltid välja att fokusera på det som intresserar dig, men om du vill satsa på ett programmeringsspråk som är fördelaktigt i branschen skulle vi rekommendera Java, Python eller C#. Java för sin bredd och popularitet, Python och C# på grund av att de är mest användarvänliga. Är du dock intresserad av spelutveckling kanske C++ passar bättre, och om du vill nischa in dig på webbutveckling kan det vara en bra idé att satsa på JavaScript.