1. Välj en tydlig struktur

Det ska vara lätt att läsa ditt CV. Använd därför antingen en omvänd kronologisk ordning där det senaste jobbet står först, eller en funktionell struktur om du har mindre erfarenhet eller byter inriktning. Här kan du då kategorisera dina erfarenheter under till exempel ”försäljning” eller ”kundtjänst”. Anpassa även designen efter den bransch eller tjänst du söker.

2. Se till att kontaktinformationen är relevant

Se till att inkludera relevant kontaktinformation i ditt CV. Det kan vara ditt telefonnummer, din mejladress och en länk till din LinkedIn-profil. Undvik att inkludera personnummer och adress om det inte krävs.

3. Inkludera detaljer

Använd detaljer och exempel för att illustrera dina erfarenheter och prestationer. Visa istället för att bara berätta. Använd siffror för att kvantifiera dina ansvarsområden och prestationer där det är relevant. Undvik att bara beskriva dina dagliga arbetsuppgifter. Fokusera istället på att berätta om dina resultat och vad du har bidragit med till tidigare arbetsgivare.

4. Kort och koncist

Rekryterare har ofta ont om tid när de går igenom CV:n. Gör därför ditt CV överskådligt genom att undvika onödig information. Håll det kortfattat, använd punktlistor och välj ett lättläst typsnitt och storlek.

5. Anpassa ditt CV

Varje jobbansökan bör vara unik, men du kan använda en grundmall och anpassa den för varje tjänst. Ta hänsyn till de krav och specifikationer som nämns i jobbannonsen och inkludera dem i ditt CV.

6. Använd nyckelord

Vissa företag använder sig av automatiserade system för att sortera och sålla bort kandidater. Använd därför viktiga nyckelord, relevanta jobbtitlar och ett språk som matchar jobbannonsen. Använd en enkel layout och läsbara teckensnitt. Undvik grafiska element som kan förvirra sökrobotar.

7. Visa att du är en tillgång

Trots ovan tips om att hålla det kort och relevant är det viktigt att du också berättar om dig själv. Se till att ha ett avsnitt om dina karriärsmål och en inledande sammanfattning av vad du kan erbjuda en framtida arbetsgivare.